ساکشن خشک
معرفی کوتاه
لیپو lip به معنی چربی و ساکشن suction یعنی خارج کردن با مکش (در لغت) پس همان طور که از اسم آن برمی آید لیپوساکشن نوعی عمل زیبایی برای خارج کردن چربی های اضافی بدن درجهت تناسب اندام و سلامت فرد می باشد.
ساکشن به معنی خارج کردن مایعات جمع شده در یکی از حفرات بدن شخص از راه ایجاد مکش و به وسیله دستگاه می باشد. به طور کلی دو نوع ساکشن داریم :
- ساکشن سانترال central
- ساکشن پرتابل portable
لیپوساکشن چیست و چگونه انجام می گیرد؟
در این روش چربی های اضافی مناطقی از بدن را جدا می کنند که در اثر ورزش یا تغییر رژیم غذایی نشود برای آن ها کاری انجام داد و از حجم آن کاست چون همان طور که می دانید سلول های چربی قابل حذف نیستند بلکه در اثر ورزش یا رژیم فقط حجمشان کاهش می یابد. برای مثال چربی های زیر چانه،ران و لگن، اندام های فوقانی و سینه و پشت را می توان با این روش ساکشن نمود. این عمل تعداد سلول های چربی را به صورت موضعی می کاهد و تعداد سلول ها به فرم مکان موردنظر و تعداد سلول ها بستگی دارد. بعد عمل پوست با توجه به خاصیت الاستیسیته خود را ترمیم می کند که ممکن است این ترمیم ضعیف و یا خوب و قابل قبول باشد.
همچنین علاوه بر آن لیپوساکشن گاهی برای درمان ژنیکوماستی و کوچک کردن سینه ها نیز استفاده می گردد.
همانند همه عمل های دیگر عوارضی همچون عوارض بیهوشی و خونریزی دور از انتظار نیست ولی اگر بخواهیم عوارض اختصاصی لیپوساکشن را نام ببریم می توانیم موارد زیر را خاطرنشان کنیم:
- تظاهر خطوط بی نظم در سطح پوست بصورت دائمی یا موقت
- تجمع مایع زیر پوست که با نیدل بیرون کشیده می شود.
- بی حسی در محل عمل
- التهاب (بندرت)
- آمبولی چربی یعنی به دام افتادن قطرات ریز چربی در برخی عروق
- اختلالات کلیوی و قلبی به دلیل تغییر حجم مایعات بدن
- اثرات سمی لیدوکایین تزریقی که موجب مشکلات عصبی و قلبی می گردد.
شیوه عمل جراحی
مشاوره قبل عمل با پزشک متخصص الزامی است. در این حین توصیه هایی از قبیل انجام تست های آزمایشگاهی و یا عدم مصرف برخی داروها ممکن است داده شود.
همچنین خطوط و دایره هایی در منطقه مورد نظر توسط پزشک کشیده می شود و عکس هایی برای مقایسه قبل و بعد عمل گرفته می شود.
تکنیک های مختلفی برای انجام عمل لیپوساکشن وجود دارد.
پزشک متخصص باید تکنیکی را برای شروع انتخاب کند.
تکنیکی که توسط پزشک برای لیپوساکشن انتخاب می شود به عواملی همچون سابقه بیمار،هدف عمل و منطقه عمل بستگی دارد. این تکنیک ها را می توان به موارد زیر تقسیم کرد:
- tumescent liposuction: متداول و پرکاربرد ترین روش است. دراین روش پزشک ابتدا مایعی استریل به محل موردنظر تزریق می کند تامتورم و سفت گردد. سپس برش های کوچکی در موضع به منظور قرار دادن کانول ایجاد می کند. کانول به مکنده ای وصل است که چربی ها و مایعات را از محل مورد نظر می مکد.این روش به مقدار قابل توجهی خطرات بالای ساکشن خشک همانند خونریزی، امبولی، التهاب، تشکیل هماتوم و.. را می کاهد. اگر مایع تزریقی در tumescent حاوی ماده بیهوشی باشد دیگر نیازی به تزریق بیهوشی به صورت جدا نمی باشد. افزودن ادرنالین به این مایع موجب کاهش خطر خونریزی زیاد بیمار و جلوگیری از تشکیل هماتوم های اضافی می گردد.
- (Ultrasound-assisted liposuction)UAL: در این روش پزشک دسته های فلزی برای تاباندن انرژی فراصوتی را زیر پوست بیمار قرار می دهد که بدین طریق دیواره سلول های چربی شکافته شده و حذف آن ها راحت تر می شود.
- (Laser-assisted liposuction) LAL: همانند روش قبلی ولی بجای انرژی فراصوت از لیزر استفاده می شود.
- (Power-assisted liposuction)PAL: در این روش کانولی که قرار می دهند دارای حرکات سریع به صورت عقب جلو است که به پزشک این امکان را می دهد که چربی ها را راحت تر و در ابعاد وسیع تری برداشت کند پس برای حجم های بالاتر چربی مناسب تر است.
ممکن است بیمار به صوت موضعی و یا کلی بیهوش شود. در طول عمل به طور منظم ضربان قلب بیمار ، فشارخون و سطح اکسیژن خون چک می گردد. عمل ممکن است چند ساعت طول بکشد.
بعد عمل طبیعتا بیمار درد هایی را حس می کند که پزشک با تجویز مسکن و آنتی بیوتیک های مناسب از درد بیمار می کاهد.
باید توجه کرد که بعضی افراد نباید عمل لیپوساکشن انجام دهند مانند افرادی که چاقی مفرط دارند زیرا باید در منطقه وسیعی این عمل انجام شود که خطرات آن را به مراتب بیشتر می کند.پس این افراد باید ابتدا زیر نظر پزشک متخصص رژیم غذایی و ورزش داشته باشند و پس از رسیدن به وزن معقول اقدام به این نوع عمل زیبایی کنند.
و در آخر درنتیجه عمل لیپوساکشن ممکن است برای چند هفته اطراف محل متورم باشد ولی بعد چند ماه محل عمل کاملا ظاهری لاغر به خود می گیرد. اگر بعد عمل دوباره افزایش وزن داشته باشید چربی ها به صورت پراکنده بدون توجه به محل عمل توزیع می شوند.
دستگاه لیپوساکشن
در ایران اغلب از یک نوع دستگاه استفاده می کنند.
این دستگاه دارای 4 قسمت اصلی می باشد:
- Vacusat power : موتور اصلی دستگاه می باشد.
- Vibrasat : برای ویبره دادن به محل و جدا شدن چربی ها
- ظرف گرما دهنده به محلول tumescent
- پمپ تصفیه چربی برای تزریق محلول استرلیزه tumescent
این دستگاه دارای اجزای دیگری همچون لوله ساکشن، کانتینر و فیلتر باکتری نیز می باشد.
کانول هایی که برای لیپوساکشن استفاده می گردد انواع مختلفی دارند که مدل های استاندارد آن ها شامل موارد زیر می باشد:
- کانول سه سوراخه با قطر 5.2 میلی متر و طول 15 سانتی متر
- کانول سه سوراخه با قطر 3 میلیمتر و طول 25 سانتی متر
- کانول سه سوراخه باقطر 4 میلیمتر و طول 25 سانتی متر
- کانول سه سوراخه با قطر 4 میلیمتر و طول 35 سانتی متر
- کانول های یکبار مصرف یا قابل مصرف دوباره با قطر، طول و تعداد سوراخ های متفاوت برای کاربرد های مختلف که گاها به بیش از 15 نوع می رسند.
برای تهیه و اطلاع از انواع محصولات یکبار مصرف پزشکی مرتبط مانند ساکشن، سوند، اسپکولوم و غیره می توانید با شرکت همگام بهداشت تماس حاصل فرمایید.