سوند و شرکت همگام بهداشت

سوند


سوند چیست؟

به لوله های باریک و منعطفی که برای جمع آوری و دفع ادرار مورد استفاده قرار می گیرند، دستگاه سوند می گویند. این لوله ها ادرار را از مثانه به کیسه های پلاستیکی منتقل می کنند و جنس آنها از لاستیک، پلاستیک و یا سیلیکون است. به فرآیند قراردادن آن درون مثانه، سونداژ یا کاتتراسیون می گویند.

سوند یک لولۀ توخالی نرم است که برای تخلیۀ ادرار به درون مثانه وارد می شود. برخی اوقات سوند برای افرادی لازم است که به دلایل مختلفی نمی توانند مثانۀ خود را به روش معمول یعنی از طریق ادرار در توالت یا ظرف پیشاب خالی کنند.

همه آنچه که باید درباره سوند بدانیم

سوند به عنوان یکی از وسایل پرمصرف پزشکی شناخته می شود. زمانی که افراد در تخلیه طبیعی ادرار دچار مشکل شوند، از سوند استفاده می شود. این وسیله یک لوله نازک توخالی و منعطفی است که با جمع آوری و هدایت ادرار به کیسه پلاستکی، فرآیند تخلیه ادرار را برای بیماران و افراد مسن انجام می دهد.

معمولا برخی از افراد پس از انجام عمل جراحی قادر به تخلیه ادرار خود نیستند، در این مواقع، پزشک سوند را برای بیمار تجویز می کند. حتی اگر دوره ناتوانی کوتاه مدت باشد، برای جلوگیری از آسیب های احتمالی به کلیه، استفاده از سوند امری ضروری می باشد.

سوندهای ثابت معمولاً برای چند هفته یا چند ماه که به تخلیۀ مستمر مثانه نیاز است مورد استفاده قرار می گیرند اما گاهی اوقات برای استفادۀ طولانی مدت مورد نیاز می باشند.

سوندها از مواد متنوعی تولید می شوند، به این معنی که می توان آنها را برای هفته های بسیاری در محل خود تعبیه کرد.

پس از نصب سوند یک دستگاه بالون کوچک پر باد می شود تا از جدا شدن آن جلوگیری نماید. به هیچ وجه نباید سعی کنید سوند را خارج کنید بدون اینکه باد بالون به طور کامل تخلیه شده باشد. اگر با سوند خود مشکلی دارید فوراً درخواست کمک نمایید.

 

دستگاه ادراری تحتانی زنان و مردان

دستگاه ادراری تحتانی اصطلاحی است که برای توصیف مثانه و مجرای ادراری استفاده می شود، در حالی که دستگاه ادراری فوقانی به کلیه ها و حالب ها اشاره دارد.

با ظرفیت محدود 300 تا 500 میلی لیتر، مثانه محتویات خود را به طور متناوب حدود 6 تا 10 بار در 24 ساعت تخلیه می کند. چرخۀ پر شدن و تخلیۀ مثانه مستلزم هماهنگی کامل پارادوکسیکال بین مثانه و مجرای ادرار است. وقتی که مثانه در حال استراحت می باشد تا حجم فزایندۀ ادرار را در خود جای دهد، مجرای ادرار برای جلوگیری از نشت و بالعکس هنگام تخلیۀ مثانه منقبض می شود. این عملکرد طبیعی مثانه و مجرای ادرار که در مجموع به عنوان دستگاه ادراری تحتانی شناخته می شود برای سلامتی بسیار حیاتی است، اما به راحتی می تواند در اثر بیماری یا آسیب به هر یک از ساختارهای آن مختل شود.

عدم تخلیۀ ادرار می تواند منجر به آسیب دیدن بیش از حد مثانه و فشار به کلیه ها گردد. ادرار راکد آلوده می شود و این امر در مثانۀ آسیب دیده به راحتی می تواند عواقب جدی و حتی خطرناکی را برای بیمار به همراه داشته باشد. عدم کنترل بی اختیاری ادراری پریشان آور و تحقیر آمیز نه تنها باعث می شود بسیاری از افراد مسن به دنبال مراقبت در منزل باشند بلکه خطر ابتلا به خشکی و زخم پوستی را نیز افزایش می دهد. نظارت بر خروج ادرار در بیمار ناخودآگاه، چه تحت بیهوشی و چه در حالت کما، علائم حیاتی در مورد وضعیت بیماران را در اختیار پزشک قرار می دهد.

در هر یک از این شرایط، تخلیۀ مثانه برای جمع آوری ادرار به یک جنبۀ مهم مراقبت از بیمار تبدیل می شود. سوندهای مدرن از یک لوله باریک و انعطاف پذیر توخالی ساخته شده از سیلیکون یا لاتکس هستند که به طور معمول روکش می شوند. در سالهای اخیر طیف گسترده ای از پوشش های پلیمری برای کاهش اصطکاک با استفاده از هیدروژل ها معرفی شده اند که می توانند سطح لغزندۀ آبگریز و ضد میکروب هایی مانند نقره یا آنتی بیوتیک ها را برای مقابله با خطر عفونت های دستگاه ادراری فراهم آورند.

دو نوع اصلی سوند ادرار یا به صورت یکبار مصرف یا به صورت ثابت برای تخلیۀ مداوم مثانه تولید می شود. سوند یکبار مصرف برای تخلیۀ متناوب انتخاب می شود که از طریق عبور از مجرای ادرار به مثانه وارد و پس از تخلیۀ ادرار خارج می شود. برای افرادی که قادر به انجام این عمل هستند، این روش به عنوان روش پیشنهادی تخلیۀ مثانه تبدیل شده است.

سوند خارجی ادراری

در این بخش به معرفی یکی از سوندهای پرکاربرد میپردازیم، این نوع از سوند ، به نام سوند خارجی ادراری در میان مردم معروف است. خوب هست که بدانید که سوند خارجی ادراری مردان غالبا برای درمان بی اختیاری ادرار در مردان به کار می رود.این نوع از سوند همانند کاندوم است با این تفاوت که داراری لوله برای تخلیه ادرار است که در اطراف پا به همراه یک کیسه ذخیره قرار می گیرد.
آیا میدانستید سوند خارجی مردان، نام های دیگری از جمله سوند کاندومی ، شیت ادراری، سیستم تخلیه کاندومی، شیت آلتی، سوند خارجی، وسیله جمع کنندهی ادرار، کاندوم ادراری، یورینال پوششی بدن و حتی واژه عامیانه کاندوم خارجی ادرار استفاده می شود.

شاید بزرگترین گروه خاص، بیماران سالمند دچار بی اختیاری ادراری باشند که به چندین دلیل نیاز به توجه خاصی دارند. تغییرات طبیعی پیرو افزایش سن نشاندهنده ی آن است که همه ی انواع بیاختیاری ادراری با افزایش سن شایعتر میشوند.همچنین در این گروه مداخالت خاص مثل کمک در هنگام رفتن به توالت جهت کنترل موفق سونداژ خارجی مردان الزم است.

 

شرکت همگام بهداشت - انواع سوند - تاریخجه سوند

 

سوند ثابت یا داخلی که توسط دکتر فولی در سال 1937 طراحی شده است توسط یک بالون در مثانه نگهداری می شود که می تواند باد شده و خالی از باد گردد. تخلیۀ کوتاه مدت (کمتر از 30 روز) یا طولانی مدت (بیش از 30 روز) را می توان انجام داد، اما انتهای سوند یا باید به دریچۀ سوند که می تواند باز و بسته شود متصل گردد یا باید به یک کیسۀ جمع ادرار برای انجام آنچه تخلیۀ بسته برای کاهش خطر عفونت باکتریایی نامیده می شود متصل شود.

سوند تخلیۀ کوتاه مدت مثانه اغلب برای بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند یا برای افرادی که به دلیل انسداد مجرای ادرار مانند مردان دارای پروستات بزرگ شده که مجرای ادرار را فشرده و بسته می سازد قادر به ادرار کردن نیستند به کار می رود. ممکن است یک سوند برای ورود داروهای درمانی یا ضبط فشار مثانه لازم باشد.

سوند تخلیۀ بلند مدت مثانه به دلیل خطر عوارض ناشی از عفونت های ادراری مرتبط با آن به عنوان آخرین راه حل مشکل تخلیۀ ادرار در نظر گرفته می شود. بیماران تحت درمان با این روش گروه ناهمگنی شامل بیماران دارای ناراحتی های عصبی را تشکیل می دهند که مانع از تخلیه مثانه می شود. این گروه شامل افرادی می شود که دارای آسیب نخاعی یا اسکلروسیس چند گانه بوده یا سکته مغزی کرده یا افرادی که مبتلا به بی اختیاری ادراری تحریک پذیر یا بیماری های ناتوان کننده مزمن هستند که تحرک و توانایی استفاده از توالت را ندارند.

عبور دادن یک سوند ادرار برای تخلیه و جمع آوری ادرار از مثانه می تواند طیف گسترده ای از مشکلات پزشکی را برطرف کند و از این رو کاربرد منطقی آن نقش اساسی در مدیریت وضعیت بیماران خواهد داشت.

 

جنس سوندها و انواع آن

سوندهای لاستیکی از لاستیک طبیعی تهیه شده و انعطاف پذیر است اما معایبی نیز دارد. به عنوان مثال به دلیل تجمع مواد معدنی ادرار در آن، ممکن است باعث بروز التهاب یا تنگی مجرای ادرار شود و بدن به آن واکنش آلرژیک نشان دهد. به همین دلیل زیاد از این جنس استفاده نمی شود و فقط برای مدت کوتاهی مناسب است.

سوندهای سیلیکونی برای بافت، مناسب و درصد حساسیت زایی آنها پایین است زیرا مواد ادرار را در خود جمع نمی کنند.

بنابراین به بافت صدمه نمی زنند اما خطر جا به جایی آنها بیشتر است و ممکن است هنگام خارج سازی آن از بدن باعث ایجاد ناراحتی و صدمه زدن به مجرای ادرار شوند.

سوندهای با روکش سیلیکونی، همان سوندهای از جنس لاتکس هستند که سطح داخل و خارج آن به وسیله یک لایه سیلیکون پوشانده شده است. مزیت این جنس نسبت به جنس لاتکس مقاوم تر، قابل انعطاف تر و بادوام تر بودن آنهاست و مواد نیز در آنها جمع نمی شوند.

سوندهای با روکش هیدروژل دارای بافت های نرمی در اطراف آن هستند که مایعات را جذب می کنند و احتمال اصطکاک و التهاب را از بین می برند. این جنس نرم است و سازگاری بالایی با بافت زنده دارد.

 شرکت همگام بهداشت – سوند - انواع سوند و مزایا - 02

موارد استفاده از سوند

به طور کلی زمانی از سوند استفاده می شود که فرآیند دفع ادرار با مشکل مواجه شده باشد و فرد نتواند به طور طبیعی ادرار خود را تخلیه کند.

عدم دفع به موقع ادرار، کلیه ها را با آسیب جدی رو به رو می کند. آسیب هایی مانند فشار بر کلیه ها، نارسایی کلیه ها، برگشت ادرار به کلیه و … ناشی از مشکل در دفع ادرار است.

بنابراین تا زمانی که فرد توانایی ادرار کردن خود را باز نیابد، حتی اگر این مدت زمان کوتاه باشد، باید و حتما از سوند استفاده کند تا آسیب جبران ناپذیری به کلیه ها وارد نشود. همچنین قبل و بعد جراحی، استفاده از آن ممکن است ضرورت داشته باشد.
معمولا در 3 صورت تجویز استفاده آن ضروری است: زمانی که فرد هنگام ادرار کردن کنترلی بر آن ندارد، زمانی که فرد بی اختیاری ادرار دارد و هنگامی که ادرار در مثانه باقی می ماند و توان دفع آن وجود ندارد.

دسته بندی اصلی سوند ها

سه نوع اصلی از سوندهای ادراری وجود دارد:

  • دائمی یا بلند مدت

نوع بلند مدت، همان طور که از نامش پیداست، برای مدت طولانی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. این کار معمولا توسط پرستار انجام می شود. سوند بلند مدت را از طریق مجرای ادرار به مثانه وارد می کنند.

البته این نوع، گاهی ممکن است با ایحاد یک سوراخی در پایین شکم بیمار کار گذاشته شود. در انتهای سوند بلند مدت، بالون کوچکی وجود دارد که درون آن با مایعی پر می شود تا از بدن خارج نشود.

  • خارجی یا بیرونی

سوند بیرونی و یا خارجی در خارج بدن به کار می رود و مناسب آقایان است. نوع دوم، معمولا برای کسانی استفاده می شود که مشکلات جسمانی ندارند ولی در کنترل ادرار خود دچار مشکل هستند.

مانند کسانی که دچار بیماری های ذهنی و زوال عقل هستند. این نوع، دارای لوله ای است که به مخزن ادرار متصل می شود. استفاده از سوند بیرونی آسان است و عفونت های حاصل از استفاده مکرر از سوند با این روش به حداقل می رسد.

  • کوتاه مدت یا یکبار مصرف

برای برخی از بیماران که پس از انجام عمل جراحی نیاز است تا یک بار و برای مدت کوتاهی از آن استفاده کنند، سوندهای یکبار مصرف و یا سوند کوتاه مدت تجویز می شود که پس از تخلیه ادرار برداشته می شود.

عمل سونداژ در این نوع از طریق مجرای ادرار و یا از طریق سوراخ ایجاد شده در پایین شکم انجام می شود.

 

شرکت همگام بهداشت - سوند - دسته بندی سوند

 

انواع سوندها به تعبیری دیگر


سوند ها از نظر چند عامل با هم تفاوت دارند: محل قرارگرفتن ، مدت زمان باقی ماندن در بدن و تعداد خروجی .

سوند و مدت زمان باقی ماندن در بدن

    1. دائمی یا فولی: این نوع برای استفاده مدت دار است و می توان از آن به صورت کوتاه مدت و بلند مدت استفاده کرد. محل قرارگیری آن می تواند علاوه بر مجرای ادرار به صورت معمول، در سوراخی که پایین شکم و در ابتدای مجرای ادرار ایجاد می کنند باشد. زمان قرارگرفتن آنها در بدن را بیش از 14 روز در نظر می گیرند.
    2. کوتاه مدت: در صورتی که فقط یک بار نیاز به استفاده از سوند باشد، از انواع یک بار مصرف آن استفاده می شود. این نوع هم می تواند در مجرای ادرار قرار گیرد و هم در سوراخی که در شکم برای نصب آن ایجاد شده. زمان استفاده از آنها کمتر از 14 روز است.

 

سوند و محل قرار گیری آن

  1. داخلی: انواعی که در بالا نام بردیم، در داخل بدن قرار می گیرند.
  2. بیرونی(کاندوم شیت): این نوع کاملا خارج از بدن قرار می گیرند و بیشتر برای مردان استفاده می شود. زمان استفاده آنها هنگامی است که فرد از نظر جسمی مشکلی ندارد اما توانایی کنترل ادرار خود را از دست داده است؛ مثلاً در مورد بیماران دچار زوال عقل کارایی دارد. این سوند مانند کاندومی است که با لوله به مجرای ادرار وصل می شود و بی دردسرترین نوع آن است زیرا احتمال عفونت و زخم های ناشی از استفاده از آنها را به کمترین میزان آن می رساند و نصب آن نیز راحت تر از انواع دیگر است.

 

انواع سوند از نظر تعداد خروجی

  • سوند یک راه یا مستقیم

    فقط دارای یک راه برای تخلیه هستند. هنگامی که نمونه گیری مستقیم از مثانه نیاز است و همچنین برای درمان تنگی مجاری ادرار و وارد کردن دارو به مثانه از نوع یک راه آن استفاده می شود.

  • سوند دو راه

    این نوع دارای بالون است و یک راه برای خروج ادرار و یک راه برای بالون دارد. وظیفه بالون نگه داشتن سوند داخل مثانه و عدم جا به جایی آن است.

  • سوند سه راه

    این نوع سوند، شستشوی مثانه را آسان می کند و در مواردی به کار می رود که مثانه باید به طور مداوم شستشو شود تا لخته خون و بافت های مرده به راحتی خارج شوند. مانند عمل جراحی اورولوژی، خونریزی مثانه ، تومور پروستات و مثانه.

 

شرکت همگام بهداشت – سوند - انواع سوند و مزایا - 01

نوع دیگری از سوند؛سوند سوپراپوبیک

سوند سوپراپوبیک نوعی کاتتر است که در جای خود باقی می ماند.

 

به جای اینکه از طریق مجرای ادرار وارد شوید ، کاتتر از طریق سوراخ شکم (شکم) شما وارد می شود و سپس مستقیماً به داخل مثانه قرار می گیرد. این روش را می توان تحت بیهوشی عمومی ، بیهوشی اپیدورال یا بی حسی موضعی انجام داد.

هنگامی که مجرای ادرار آسیب دیده یا مسدود شده است ، یا کسی قادر به استفاده از سوند متناوب نیست ، از کاتتر فوق لوله استفاده می شود.

سوند ممکن است در کنار بدن شما محکم شده و به کیسه جمع آوری شده ای که به پای شما بسته شده متصل شود. متناوباً ، می توان دریچه ای متصل کرد که باز می شود تا ادرار به داخل توالت تخلیه شود و بسته می شود تا مثانه با ادرار پر شود و این پروسه تکرار می شود.

این نوع کاتتر معمولاً هر 4 تا 12 هفته تغییر می یابد.

 

مشکلات ناشی استفاده از سوند

استفاده از سوندها ممکن است باعث عفونت مجاری ادرار شود. به همین دلیل باید همیشه تمام قسمت ها و محل نصب شان ضد عفونی شوند. همچنین استفاده بیش از حد آنها ممکن است عوارضی چون حساسیت های پوستی، سنگ مثانه، زخم شدن مجاری ادرار و نارسایی کلیه داشته باشد.

بر اساس مقاله ای از BMC Urology ، سوندهای ادراری عامل اصلی عفونت های دستگاه ادراری مرتبط با مراقبت های بهداشتی (UTIs) هستند. بنابراین، برای جلوگیری از عفونت، لازم است کاتتر یا همان سوند به طور مرتب تمیز نگه داشته شود.

علائم UTI ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تب
  • لرز
  • سردرد
  • ادرار تیره
  • سوزش بخش مجرای ادرار
  • نشت ادرار از کاتتر
  • خون در ادرار
  • ادرار دردآور
  • درد در پایین کمر
  • سایر عوارض استفاده از کاتتر ادراری عبارتند از:
  • واکنش آلرژیک به مواد مورد استفاده در کاتتر، مانند لاتکس
  • سنگ های مثانه
  • خون در ادرار
  • آسیب به مجاری ادرار
  • آسیب کلیه در طولانی مدت
  • سپتی سمی یا عفونت دستگاه ادراری ، کلیه یا خون

در نقطه ای که سوند یا چسب نگهدارنده آن با پوست در تماس است ممکن است التهاب پوستی رخ دهد که با تغییر رنگ پوست به سمت صورتی و قرمز شدن مشخص می شود. بنابراین در انتخاب نوع آن و موادی که در آن به کار رفته باید دقت نمود تا این مشکلات پیش نیایند.

 


نمادهای موجود در بسته سوند من به چه معنا هستند؟


به عنوان شخصی که ممکنه از انواع سوند در موارد خاص و پزشکی استفاده نمائید، احتمالا براتون پیش آمده که اطلاعات روی بسته بندی های سوند جالب و مبهم باشند.یا در مواقع ضروری پزشکی نیازه که این اطلاعات را از مرجع رسمی پزشکی یا پزشک مربوطه بگیرید…
ما در این مطب سعی می کنیم که به چند نمادی که در اکثر بسته بندی سوندها وجود دارد، اشاره کرده و اگر فکر میکنید نماد دیگری باید ذکر شود، خوشحال می شویم در قالب کامنت با ما مطرح کنید.

همگام بهداشت - سوند - بررسی نمادهای روی بسته سوند

نماد “استفاده مجدد نکنید”. فقط یکبار مصرف یا استریل

 

تعداد زیادی تولید کننده یا کد دسته ای.این نماد درست در کنار مجموعه ای از اعداد قرار دارد که نشان دهنده تعداد دسته ای است که این منبع خاص در آن تولید شده است.

 

شماره کالا یا شماره محصول را نشان می دهد. پزشک متخصص شما ممکن است از شما بخواهد این شماره را پیدا کنید تا مشخص شود چه چیزی در دست دارید.

 

شرکت تولید کننده. این تصویر در کنار نام و آدرس سازنده خواهد بود.

 

تاریخ ساخت در کنار این نماد ، شما یک تاریخ با 4 رقم ملاحظه می کنید که سال و 2 رقم زیر نشان دهنده ماه تولید این محصول (YYYY-MM) را مشاهده خواهید کرد.

 

با نماد ساعت شنی کوچک ، تاریخ انقضا را با 4 رقم که نشان دهنده سال و 2 رقم زیر که ماه (YYYY-MM) را نشان می دهد ، مشاهده خواهید کرد.

 

 

کاهش عوارض استفاده از سوند

اگر چه استفاده از سوند می تواند بسیار مفید باشد، اما در صورت عدم رعایت برخی از نکات، ممکن است منجر به بروز برخی مشکلات مانند عفونت شود. شایع ترین مشکلی که ممکن است در اثر استفاده از سوند به وجود بیاید عفونت ادراری است. در صورتی که در مدت زمان کمتر از 24 ساعت از بدن بیمار خارج شود، مشکل خاصی به وجود نخواهد آمد، اما در صورت ثابت ماندن آن به مدت طولانی احتمال ابتلا به عفونت ادراری به 100 درصد می رسد.

در مواردی که نیاز است تا به مدت طولانی تری استفاده شود معمولا از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از عفونت و یا تعویض آن استفاده می شود. توصیه می شود که 2 الی 3 روز پس از نصب آن افراد به متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایند.

رعایت نکات بهداشتی در هنگام سوند گذاری و پس از آن نیز بسیار مهم است. علائمی مانند تب و لرز، سردرد، خون در ادرار، ادرار دردآور، بی اشتهایی، درد پهلو، سوزش مجاری ادراری، درد در ناحیه کمر، سنگ های مثانه، آسیب به مجاری ادراری، آسیب به کلیه و تیره شدن ادرار می تواند نشانه هایی از ابتلا به عفونت ادراری باشد.

 

نحوه استفاده سوند در منزل


اگر لازم است در خانه نیز سوند داشته باشید باید مواردی را رعایت کنید و تا زمانی که لازم است آن را جزو برنامه زندگی روزمره خود قرار دهید.

باید نحوه درست نصب و تمیز کردن تمام قسمت های آن را بدانید تا از بروز مشکلات پوستی، عفونت و التهاب بتوانید جلوگیری شود. به طور روزانه باید به مراقبت بهداشتی از آن بپردازید و هنگام بروز مشکل یا التهاب حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

شرکت همگام بهداشت - سوند - کاهش عوارض سوند

 

مراقبت های لازم در هنگام استفاده از سوند

بهتر است قبل از سونداژ، پزشک میزان خطرات آن را بررسی کند.

همواره قبل از انجام سونداژ، دست های خود را با آب و صابون بشویید.

معمولا سوندها در دو نوع یکبار مصرف و قابل استفاده مجدد، وجود دارند. سوندهای یکبار مصرف نیازی به شستشو ندارند. چون درون بسته بندی کاملا استریل قرار گرفته اند و تنها نیاز است تا بدن و قسمتی را که قرار است با سوند در تماس باشد به خوبی با آب و صابون شسته شود.

اما در صورت استفاده مجدد از آن می بایست برای جلوگیری از عفونت، هم سوند و هم بدن بیمار را با آب و صابون بشویید.

توصیه می شود روزانه به مقدار زیادی آب بنوشید تا ادرارتان روشن تر شود. این عامل باعث می شود تا کمتر به عفونت ادراری دچار شوید.

بهتر است که کیسه جمع آوری ادرار را هر 8 ساعت یکبار تخلیه کرده و از مخلوط آب و سرکه و یا آب و مایع سفید کننده برای شستشو و ضدعفونی کردن آن استفاده کنید.

توصیه می شود از لوسیون های مختلف در اطراف پوست و قسمتی که سوند قرار گرفته، استفاده نکنید.

 

جلوگیری از عفونت های ادراری مرتبط با سوند

همان طور که میدانیم نقش سوند در بسیاری از بیماریها پر رنگ و حیاتی است. بر همین اساس و در پی استفاده بیشمار از این دستگاه و مشاهده عفونت ناشی از سوند ادراری در بعضی از بیماران پشکان و متخصصان به دنبال راه چاره و دلیل علمی هستند.

مقاله ای برای این مورد امسال ارائه شده است که با عنوان Preventing Catheter-Associated Urinary Tract Infections in Adult ICUs: A Three-Pronged Approach به چاپ رسیده است. همان طور که از نامش پیداست در این مقاله به جلوگیری از عفونت های ادراری مرتبط با سوند در بخش های مراقبت ویژه در بزرگسالان می پردازد.

در مقاله فوق که در رابطه با جلوگیری از عفونت های ناشی از سوند ادراری می باشد، ذکر شده است که سالانه تقریباً 2 میلیون عفونت بیمارستانی (HAI) در ایالات متحده رخ می دهد (لیلیس ، 2015). عفونت ادراری مرتبط با کاتتر (CAUTI) شایع ترین HAI است و با عوارضی مانند عوارض ، مرگ و میر ، ناراحتی بیمار، افزایش طول مدت بستری در بیمارستان و افزایش هزینه همراه است.

اگر بیمار مبتلا به CAUTI تشخیص داده شود در صورت عدم علامت بودن (عفونت سوند ادرای) ، ممکن است تحت درمان قرار نگیرد. با این حال ، بیماری که علامت دار باشد با آنتی بیوتیک درمان می شود.و در صورت مصرف آنتی بیوتیک شرایط جسمانی بیمار و مقاومت بدنش در مقابل آنتی بیوتیک و دوز مشخص تجویز خواهد شد.

براساس شدت و ضرورت جلوگیری از CAUTI ها ، مرکز پزشکی دانشگاه روچستر یک تیم پروژه را برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های CAUTI و شناسایی بیشتر تکنیک های پیشگیری در بخش مراقبت های ویژه بزرگسالان انجام داد. تیم پروژه CAUTI از پرسنل پرستاری ، سرپرستار ICU و یک پزشک ارتباطی تشکیل شده بود.

تیم پروژه برای گرفتن نتیجه بهتر تعدادی بیمار را مورد بررسی و تحت نظارت قرار دادند و داده های جمع آوری به طور متوالی در طول مدت درنظرگرفته شده بین پزشکان و سرپرستار به اشتراک قرار گرفت.

 

بر اساس اطلاعات بدست آمده در طول مدت همکاری مواردی که یک بیمار را در معرض خطر ابتلا به CAUTI عفونت ناشی از سوند ادراری قرار خواهد داد، به صورت زیر می باشد:

  • تکنیک درج کاتتر ادراری
  • نگهداری کاتتر ادراری
  • ارزیابی استفاده مداوم از سوند ادرار
  • فوریت درج قرار دادن سوند ادرار
  • استفاده از روشهای جایگزین برای جایگزینی استفاده از سوند ادرار
  • دستگاه های ادراری موجود
  • رعایت دستورالعمل فرهنگ ادرار
  • استفاده از پروتکل پرستار مبتنی بر سوند ادرار
  • اندازه مناسب کاتتر ادرار
  • مانیتورینگ سنسور دمای کاتتر ادرار

بر اساس این عوامل خطر ، تیم پروژه قادر به تدوین راهبردهای اجرای پیشگیری CAUTI بود.

 

در ابتدا به طور مرتب و هر 36 ساعت یک بار اطلاعات بیمار جمع آوری و ارزیابی سوند را مورد بررسی قرار می گیرد. در مرحله بعد ، در نظر گرفتن خطر عفونت بالقوه مربوط به روش درج سوند ادرار مهم بود. تیم پروژه استاندارد جدیدی را برای درج كاتتر ادراری ایجاد كردند كه برای اطمینان از روش استریل در طی مراحل طراحی شده است. این استاندارد جدید نه تنها فرآیند درج سوند ادراری بلکه یک فرآیند مشاهده ، از جمله یک چک لیست و همچنین تهیه تجهیزات محافظ شخصی را در بر می گیرد. این استاندارد به حداقل دو پرستار نیاز دارد ، از جمله پرستاری که در حال وارد کردن سوند ادرار و ناظر است.

 

موفقیت این پروژه به دلیل مشارکت فعال و تعامل پرستاری و ارائه دهنده CAUTI و ارتباط پزشکان با پشتیبانی و رهبری پرستاران بود. تیم پروژه به تلاشهای پیشگیری CAUTI متعهد شده بود ، و تمام اعضاء بسیار درگیر این روند بودند.

در انتها تیم مربوطه به این نتیجه رسیدند که هیچ راه حل واحد برای جلوگیری از CAUTI وجود ندارد. بنابراین ، هر عامل خطر احتمالی باید در نظر گرفته شود. پرداختن به کلیه علل احتمالی و اجرای بهترین روشها احتمال افزایش CAUTI را افزایش می دهد.

 

همگام بهداشت

گروه ثمین طب مهر، ارائه دهنده تجهیزات پزشکی مانند ساکشن و انواع سوند و اسپکولوم می باشد. برای آگاهی از انوع محصولات متمایز پزشکی این سایت می توانید به صفحه مرتبط در وب سایت فوق مراجعه کرده و نسبت به خرید آن اقدام نمائید.

شرکت بین المللی همگام بهداشت تجهیزات پزشکی یک بار مصرف را با بالاترین کیفیت ارائه می دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصولات مرتبط مانند سوند فولی و سوند نلاتون ، در زمان های اداری و طبق ساعت مندرج در سایت با کارشناسان بخش فروش می توانید تماس برقرار کرده و از مزایا و شرایط خرید تجهیزات پزشکی مورد نیاز خود بهره مند شوید.

 

تعدادی سوال مهم درباره سوند و انواع آن :

انواع سوند از لحاظ سوند و مدت زمان باقی ماندن در بدن چگونه است؟

این نوع دسته بندی به دو صورت می باشد ، سوند دائمی یا فولی و سوند به صورت کوتاه مدت

دسته بندی اصلی و کلی سوند ها را نام ببرید؟

دائمی یا بلند مدت
خارجی یا بیرونی
کوتاه مدت یا یکبار مصرف

انواع سوند از نظر تعداد خروجی

سوند یک راه یا مستقیم
سوند دو راه
سوند سه راه

3 دلیل اصلی و مهم برای استفاده از سوند ادراری چیست؟

ضعف مثانه یا آسیب عصبی آن
انجام برخی جراحی ها
انسداد لوله ای ادراری ناشی از آسیب یا بزرگ شدن پروستات

 

رفرنس و منابع استفاده شده:

medicalnewstoday.com

hse.ie

bmcurol.biomedcentral.com

mayoclinic.org

کتاب راهنمای مبتنی بر شواهد برای بهترین عملکرد در مراقبتهای بهداشتی ادراری،سوندهای خارجی مردان بزرگسال

 

 

×

Powered by WhatsApp Chat

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟